History

The history of the estate goes back to 1897.  In 1897, Eduard Puricelli’s widow bought the entire Würtzberg in Serrig, which was cultivated with tease, from the fellowship in Serrig. A few years later (1903) the Prussian minister of state Clemens Freiherr von Schorlemer zu Lieser, who married Maria Puricelli (daughter of Eduard Puricelli), built a magnificent, castle-like estate in neo-renaissance style at the entrance of the mountain high above the river Saar. The couple lived in Schloss Lieser in the Moselle region, which Maria inherited from her father Eduard Puricelli in 1895. The workers and the estate director lived in the Würtzberg estate in Serrig.

On April 5, 1905, the baron finally inaugurated the estate in Serrig. In addition to the entire von Schorlemer family, Pastor Honeff, Freiherr von Fürstenberg, Mr. Edmund von Boch and family, Mister District Administrator Dr. Brückmann, Mayor Kirsten, master builder Flacke and teacher Rommelfangen were present.

On March 13, 1898, the first vine was planted by Mrs. Puricelli herself. In the years that followed, the parcels in the Serriger Würtzberg and Serriger Herrenberg sites were diligently expanded. After its completion, the winery comprised around 15 hectares of vineyards, making it the second largest winery in Serrig after what was then the “Serriger Domäne”. After the Second World War, Baron Herman von Schorlemer and Baroness Ina von der Schulenburg lived in the winery with their family, which they managed until the end of the sixties.Today, the two sites are still in sole proprietorship of the estate owners – no other winery has ever owned a parcel in the two vineyards.

During 1960s, Bert Simon, bought the Serriger Herrenberg and Würtzberg sites and shortly thereafter also the accompanying building with all its facilities. Bert Simon did not only plant Riesling but also Pinot Blanc and Pinot Noir.  He was a pioneer in the Saar region when he planted Pinot Noir in the mid-1980s – which was shortly after it was allowed to plant red grape varieties in the Moselle region.

From 2006 to 2016 the winery and the associated vineyards were owned by Dr. Jochen Siemens who lived on the winery (Weingut Dr. Siemens) and produced with the help of Franz Lenz wine.

The Heimes family have lived in the estate’s living quarter since summer 2016 and has been running the business with the support of Franz Lenz. The young winemaker Felix Heimes took over responsibility for the winery in 2018 with great enthusiasm and entrepreneurship in order to bring together the tradition while integrating new ways of working. One of his first projects was to plant a new 2.5-hectare vineyard with Riesling and Auxerrois.

In the winter of 2016, the tasting room was opened, which is located in the connecting wing of the estate and is open to visitors several days a week. Visits can stop by and taste the wines. Additionally, the winery offers scheduled tastings all year round. Events such as the SaarRieslingSommer, courtyard party, Christmas market take place in the big courtyard or the garden.

Architecture

English coming soon!

Baron Schorlemer errichtete am Eingang des Berges hochthronend über der Saar ein prachtvolles, schlossähnliches Keltereigebäude nebst Verwalterwohnung. Das Weingut wurde als ummauerte langrechteckige Hofanlage mit Wohnhaus, Kelterhaus und Remise in eine reihende, giebelständige Abfolge selbstständiger Gebäude gebaut und 1905 eingeweiht. Unterhalb der Kelterhalle zieht sich der doppelgeschossige Keller aus zweireihig segmentbogigen Tonnengewölben. Die in schlichten Renaissanceformen charakterisierten eingeschossigen Gebäude sind aus Schieferbruchstein mit Rotsandsteinelementen errichtet und in den schiefereingedeckten Dachformen variiert. Die an die Felskante gerückte Südseite nimmt das Wohngebäude ein. Das Erdgeschoss stellt mit vielen unterschiedlichen großen und auch kleinen Räumen das zentrale Geschoss des Wohnhauses dar. Alle Räume im Erdgeschoss und dem ersten Stockwerk haben Zugang über einen zentralen Flur, ein typisches Merkmal englischer Landhäuser. Zentraler Raum ist der lichtdurchflutete Essraum mit Blick auf die Saar. Der Wohnraum besitzt eine klassische Kassettendecke und einen offenen Kamin.

Das hohe Walmdach mit Dachgeschoß beleben an den Schauseiten jeweils seitlich angeordnete Zwerchgiebel in geschweiften Formen. Am Südgiebel des heute mit wildem Wein überwachsenen Hauses befindet sich das Wappen des Erbauers. Das Kelterhaus ebenfalls durch einen Schweifgiebel ausgezeichnet, die Remise unter Krüppelwalmdach. Mitte 20. Jahrhundert wurden die älteren Gebäude mit Einbauten verbunden, sodass die Gebäudeabfolge eine stilistisch einheitliche, bauliche Gesamtanlage bildet. Regelmäßig wurden Modernisierungsmaßnahmen denkmalgerecht vorgenommen wie Beispielsweise die Erneuerung der Fenster.

Heute ist das ehemals preußische Weingut mit seinen über 32 ha Park, Weinbergen, Wiesen, Wald, Hofanlage, Wohnhaus, Vinothek, Ferienwohnung, Kelterhaus und Keller als „Denkmalzone Würtzberg“ ausgewiesen und im Besitz der Familie Heimes. Zur Denkmalzone gehören auch über zwei km lange, bis zu sechs Meter hohe Schiefertrockenmauern und eine Schiefertreppe über 200 Höhenmetern von der Saar bis zum Waldrand.

1st vine planted

1898

Inauguration

1905

Double-vaulted

Cellar

Neo-Renaissance

Style

Entire estate

landmarked

Contact

Weingut Würtzberg

Würtzberg 1
54455 Serrig

E-Mail: office(at)weingut-wuertzberg.de
Telephone: +49 6581 9200992
Fax: +49 6581 9200993